Zaterdag, 18 januari 2025
Logo de Stadsruit

Manhattan aan de Maas 

Fotografen Brenda Vonk Noordegraaf en Dennis Duinker, wonende in het Oude Noorden, hadden nooit gedacht dat het fotoduo dat zij uitbrachten na een citytrip zo’n groot project zou worden en zou uitgroeien tot een boek. In New York zagen ze toch veel overeenkomsten met hun geliefde stad, Rotterdam. Het idee voor een fotoserie met dit thema ontstond tijdens deze vakantie.

Tijdens een reis in Maleisië, werd al eens overwogen om een buitenlandse stad naast Rotterdam weer te geven en de twee stadsbeelden in elkaar te laten overlopen. In New York viel dit idee helemaal op zijn plaats. Na wat onderzoek bleken Rotterdam en New York City zowaar ook inhoudelijke gelijkenissen te hebben.

Ze keerden later terug voor tien dagen, dit keer voorbereid en met het doel de hele stad uit te pluizen om de mooiste tweeluiken te fotograferen. ‘’We hebben de hele stad doorkruist per boot, per taxi en metro voor de beste perspectieven. Zelfs met de huurfiets over de Amerikaanse snelwegen!’’ 

In New York, vroeger New Amsterdam (gesticht in 1624 en door de Britten veroverd in 1674), zijn er allerlei Nederlandse invloeden terug te vinden. Zo zijn er nog steeds straten met kinderkopjes en huizen met trapgevels. Het is echter ook een wisselwerking. De laatste jaren hebben de architecten van Rotterdam zich voor de Boompjeskade namelijk geïnspireerd door de hoge glazen ‘buildings’ die in New York veelal te zien zijn. In beide wereldsteden vormen ze een prachtige skyline, die zowel vanuit Central Park of onze Kralingse Plas te zien is, als vanaf de Hudson Rivier of de Nieuwe Maas! 

Brenda is werkzaam als fotografe en grafisch ontwerpster en Dennis werkte voorheen naast de fotografie voor een internetbedrijf waar websites worden ontwikkeld.  Zij hebben hun vaardigheden gecombineerd om dit project zelf groot te brengen en ook zelf uit te geven. Hun fotoboek ‘Manhattan aan de Maas’ bevat 30 fotoduo’s (voorheen 28). Het begint met een tweeluik van de connectie over zee via de voormalige Holland-Amerika Lijn.

Daarna gaat de reis verder de twee steden in langs industrie, woonwijken, parken, bruggen en andere bijzondere locaties. De foto’s bevatten beschrijvingen met achtergrondinformatie, perfect voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur. Ook de haven- en migratiegeschiedenis van beide steden komt aan bod, en hoe dit zijn sporen heeft achtergelaten in de bouwkunst. Vorig jaar is de derde en herziene editie uitgebracht, met de toevoeging van twee fotoduo’s.

De ene een weergave van het nieuwe gebouwencomplex Little C in Coolhaven naast het trendy SoHo, de ander de sterk op elkaar lijkende stadhuizen van New York en Rotterdam. Ook is de nieuwe editie uitgebreid middels Engelse vertalingen van de beschrijvingen. Hierdoor leent het fotoboek zich nu als een goed cadeau-artikel, dat ook heel leuk is voor toeristen en internationale inwoners. Naast het fotoboek worden ook postkaarten verkocht en van de mooiste foto’s is een kunstwerk uitgebracht. Ze hebben destijds ook de opdracht gekregen om de gangen van Suitehotel Pincoffs op de Kop van Zuid te mogen inrichten met hun foto’s. 

Om de lancering van Manhattan Aan De Maas te vieren bedachten ze een citytrip in eigen stad te doen op een aantal bekende plekken die in het boek voorkomen. Ze gebruikten daarbij wederom heel creatief en ingenieus hun boek als betaalmiddel! Zo genoten ze van een hightea in de Euromast, een overnachting op de SS-boot en een lunch bij het Schielandshuis.  

De eerste oplage van 2018 was al snel een succes en in 2019 is de tweede oplage gedrukt. Gedurende de coronacrisis is het echter extra uitdagend geweest om de verkoop gaande te houden. Ze hebben toen steun gehad van de boekhandelaars van Donner, die een mooi aantal fotoboeken hebben ingekocht voor de vaste Rotterdam-collectie. Met dit avontuur hebben ze veel leuke contacten gelegd met winkeliers, kunstliefhebbers en enthousiaste klanten die spontaan promotie voor het boek maakten.

Zo zijn ze via een klant bij een van de eerste conceptstores in de stad uitgekomen, waar een plekje voor het fotoboek werd gemaakt. Naast boekhandels en conceptstores zoals het Rotterdams Warenhuis is Manhattan Aan De Maas eveneens verkrijgbaar bij Gallery Untitled en een aantal museumwinkels, zoals het Nieuwe Instituut en het Nederlands Fotomuseum. Er is ook een plekje gereserveerd in het toekomstige Landverhuizersmuseum, dat in de oude Fenixloods II wordt gebouwd en in het voorjaar van 2025 zijn deuren zal openen. 

De bruisende, bevrijdende stad blijft ze bezighouden. Gedurende de afgelopen 25 jaar dat zij in Rotterdam wonen is de stad in hun opzicht enorm veranderd, en dit blijft voorlopig aan de gang. Dennis is nu dan ook bezig met een documentaire fotoserie over de architectuur van de voorheen ‘rauwe havenstad’ die wordt omgetoverd tot een moderne wereldstad. We kijken uit naar mooie nieuwe beelden van Rotterdam! 

(Alexandra Bisch)



Gerelateerde artikelen