Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Met Chabot naar Van Nelle

Iedere zaterdag en zondag!

Misschien wel de mooiste fabriek ter wereld. De Van Nellefabriek. Ontdek dit UNESCO werelderfgoed nu met het Chabot Museum. Ieder weekend rondleidingen, inclusief pendelbus tussen deze twee parels van Het Nieuwe Bouwen.

De rondleidingen starten in de Van Nellefabriek. De gids wacht je op bij de portiersloge aan het begin van het terrein. Op zaterdag en zondag rijdt er een bus tussen het Museumpark en de Van Nellefabriek. De bus vertrekt vanaf het Chabot Museum en brengt je na afloop van de rondleiding ook weer terug.

Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen.

Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets “het mooiste schouwspel van de moderne tijd”.

Met een ervaren architectuurgids wandel je in een groep door de fabriek. De architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst komen aan bod.

Met de recente corona pandemie in het achterhoofd is het extra bijzonder om te zien hoe de ontwerpers op het gebied van hygiëne en ventilatie hun tijd ver vooruit waren.

Iedere zaterdag en zondag rijdt er een pendelbus tussen het Chabot Museum en de Van Nellefabriek. Je kunt hier gratis gebruik van maken. De bus vertrekt om 12:40 uur en om 13:40 vanaf het Chabot Museum en brengt je natuurlijk ook weer terug.

Chabot Museum, Museumpark 11, 3015 CB Rotterdam mail@chabotmuseum.nl 010 436 37 13

chabotmuseumGerelateerde artikelen