Metamorfose groen/witte tegelmuur
Welke ingrediënten zijn er nodig om een 200 meter lange, saaie en kapotte groen/witte tegelmuur aan Galerij en Binnenrotte te veranderen in een oase van groen en bloem voor insecten en vogels?
Allereerst tijd en doorzettingsvermogen om stakeholders te overtuigen dat de saaie muur met loszittende groen/witte tegels geen plek mag hebben in ‘onze’ Stadsdriehoek.
En dan is een portie geluk nodig om op het juiste moment de juiste beslissers binnen de gemeente te spreken die enthousiast reageren en direct willen handelen.
Men denkt dan heel prettig in oplossingen. Het werkt mee dat Wijkraad centrum en Opzoomer mee het bewonersinitiatief goedkeuren en willen financieren. Het zure voortraject wordt zo snel lekker zoet. De wens voor een groenere omgeving wordt realiteit.
Alle gedachten, onderzoek naar juiste aanplant en mooie sfeerbeelden wordt werkelijkheid. Welke klimplanten selecteer je? Wat is er allemaal voor nodig om van het initiatief een echte Opzoomer mee dag te maken?
De selectie van klimplanten wordt bepaald door zon/schaduw, groeihoogte, kleur, winterhard, groenblijvend, zelfhechtend etc. Gekozen wordt voor witte pluimklim hortensia en in verschillende kleuren wilde wingerd, trompetbloem, jasmijn en kardinaalsmuts. Een schema voor de beplanting over de volle lengte van 200 meter wordt vastgesteld en de leverancier gekozen. Ook de levering van potgrond (500 liter) en meststof (80 kilo) wordt vastgelegd.
De kluskeet van Opzoomer mee wordt gereserveerd en de Tegeltaxi (nk-tegelwippen.nl) wordt vastgelegd om 400 gewipte tegels en 20m3 tegelzand na het evenement op te halen.
Als datum van uitvoering wordt vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober gekozen. Aanplant in oktober/november geeft wortels een voorsprong als het voorjaar zich aandient. De bodem is dan nog warm en vochtig, de planten kunnen alvast goed wortelen voordat het voorjaar komt.
Dan resteren nog twee ingrediënten: bewoners die willen meehelpen met het tegelwippen, het tegelstapelen, het gat graven en vullen, het transporteren van alle spullen over 200 meter, het beplanten, het bemesten en schoon opleveren van elk plantvak en tenslotte het weer.
Twaalf actieve buren hadden zich na een oproep aangemeld. Weeronline gaf beide dagen een zes (bewolkt, lichte regen). Ondanks dat vrijdag een vier werd (regen en nog eens regen) en het pas op zaterdagmiddag droog werd, raakten een aantal buren zo enthousiast dat de groep gedurende de twee plantdagen steeds groter werd en uiteindelijk 28 bewoners/buren deelgenomen hebben om elk plantvak tot groene kunst te verheffen.
Het enthousiasme, gezelligheid en doorzettingsvermogen zorgde voor een echte Opzoomer mee activiteit.
Een zeer smaakvol ingrediënt waren de positieve reacties van de vele passanten van markt/Meent naar parkeergarage, die nieuwsgierig vroegen naar het waarom en waarderende woorden hadden. Ook Wijkraad centrum en gemeente Rotterdam hadden positieve opmerkingen.
Ondanks dat de jasmijn al een beetje groeit zijn de overige klimplanten in winterrust en in afwachting van het voorjaar. Het mooie van het bewonersinitiatief is dat het twee topdagen waren waar ‘onbekende’ buren elkaar troffen om gezamenlijk te werken aan een prachtig groen resultaat.
Het mooie is dat gedurende vijf jaar de groen/witte tegelmuur zich ontwikkelt tot een oase van groen en (witte/rode) bloem voor insecten en vogels en voor ons als bewoners en passanten.
Elk seizoen zal het anders zijn daar bij Galerij en Binnenrotte dankzij de vele noodzakelijke ingrediënten voor het realiseren van het bewonersinitiatief “Metamorfose saaie kapotte tegelmuur naar groen en bloem”.
Ronald Goijen