Natuurhistorisch Museum Rotterdam
2 Vaste exposities, Nationaal Park Rotterdam – werken aan een havenstad vol natuur
De stad is ook natuur, en daar heb je wat aan. Dat is wat het Natuurhistorisch Museum Rotterdam met de tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam laat zien. Stadsnatuur doet niet onder voor de ‘klassieke natuur’ die we in onze nationale parken treffen. De stad en het havengebied hebben ook kenmerkende landschappen en plant- en diersoorten die evengoed onderdeel zijn van de Nederlandse natuur.
Ontdek de rijke biodiversiteit en veelzijdige verhalen die laten zien dat de stad een unieke leefomgeving is, waarin planten en dieren enorme veerkracht hebben. Ook vlakbij jouw eigen voordeur is stadsnatuur te vinden. Op de interactieve stadsplattegrond van Rotterdam ontdek je welke soorten dieren en planten allemaal in de buurt waargenomen zijn en een spannende toekomstkaart laat zien hoe onze natuur inclusieve stad er uit kan zien. Kom erachter hoe je de natuur om je heen kunt helpen en werk mee aan onze droom: Rotterdam als nationaal park!
Dode dieren met een verhaal
In de tentoonstelling ‘Dode-Dieren-met-een-verhaal’ exposeert Het Natuurhistorisch haar beroemdste dode dieren die laten zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn.
Voorbeelden zijn: de Dominomus die werd doodgeschoten omdat zij 23.000 dominostenen omgooide, de Tweede Kamermuis, de meeuw die in botsing kwam met een traumahelikopter (beter bekend als de Traumameeuw), het legendarische slachtoffer van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend en de Duitse Frühstücksvleermuis. Ook de eerste in Nederland gedocumenteerde McFlurry-egel (uit 2007) staat in dit rijtje. In de tentoonstelling zijn altijd ongeveer tien Dode dieren met een verhaal te zien, in wisselende samenstelling.
De eerste aanwinsten van 2021 zijn de Mondkapmeeuw – een zilvermeeuw die met haar poot verstrikt raakte in het elastiekje van een achteloos weggeworpen mondkapje, en de Hoogspanningsmarter – een steenmarter die kortsluiting veroorzaakte en daarmee de Achterhoek verduisterde.
Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345 (Museumpark), 3015 AA Rotterdam
(Annemarie Vooren)