Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Nederlands Fotomuseum

Renaissance – van 14 feb t/m 20 apr 2022

Het Nederlands Fotomuseum presenteert met Renaissance de eerste solo museumtentoonstelling van fotograaf Angèle Etoundi Essamba in Nederland. Essamba’s werk reflecteert vooral op de identiteiten van de Afrikaanse vrouw en de rijkdom aan Afrikaanse culturen. Met contrastrijke en gestileerde fotografie laat zij haar beelden schitteren in een rijkdom van kracht en kleur. 

Renaissance is een tentoonstelling die direct ingrijpt in hedendaagse debatten over de rol van het postkoloniale verleden van Nederland, zoals die op dit moment ook binnen de museale wereld worden gevoerd.

Het Nederlands Fotomuseum vindt het belangrijk om zich actief tot dit onderwerp te verhouden en wil met het tonen van de unieke portretten van Essamba’s Renaissance bijdragen aan de herdefiniëring van oude machtspatronen die hun oorsprong vinden in de koloniale tijd en nog steeds naklinken in de huidige samenleving.

De fotografie van Renaissance wordt omlijst met door Essamba handgeschreven gedichten van Adonis, Maya Angelou, Pablo Neruda, Baudelaire, Senghor, Khalil Gibran, Rudyard Kipling e.a. De projectie van deze gedichten creëert een hoogst intieme relatie tussen de kijker en het project Renaissance: De teksten worden, op en door de raam, op het lichaam van de toeschouwer geprojecteerd.

Hierdoor ontstaat de meest intieme relatie met Renaissance die maar mogeljik is: Je wordt fysiek één met het werk. 

Nacht in/ Dag uit is een project van het Nederlands Fotomuseum, waarbij kunstwerken geprojecteerd worden op de ramen van het museum vanaf het moment dat de zon onder gaat totdat de zon weer opkomt. De kunstwerken zijn vanaf de straat te zien.

Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam, 010 – 20 30 405

Fotomuseum RotterdamGerelateerde artikelen