Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Nederlands Fotomuseum

OUT OF THIS WORLD | SANJA MARUŠIĆ, tot 18 juni 2023

Met haar felgekleurde landschapsportretten trekt de Nederlands-Kroatische kunstenaar Sanja Marušić (1991) ieders aandacht. Het zijn verbeeldingen van intieme thema’s uit het leven van een jonge vrouw. Het Nederlands Fotomuseum kocht in 2021 haar serie Flowers in December uit 2015-16 aan, waarvan één werk permanent te zien is in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Vanaf 18 februari toont het museum in Rotterdam de allereerste solotentoonstelling van deze veelzijdige beeldkunstenaar.

De tentoonstelling toont niet alleen Marušić’ foto’s, maar ook video’s, schetsen, kostuums en props die ze gebruikte om de beelden te maken. Een bezoek aan Out of This World is een reis door decors en soundscapes die alle zintuigen prikkelt.

Uitgestrekte, desolate landschappen, levendige kleuren: Sanja creëert met haar beelden nieuwe werelden. Ze reist daarvoor naar de uithoeken van de wereld, maar gebruikt ook net zo makkelijk haar woonkamer als decor. Fotografie is altijd haar uitgangspunt. Daarbij laat ze zich sturen door een liefde voor het experimenteren met vormen, kleuren en lagen.

Vervolgens maakt ze gebruik van uiteenlopende analoge en digitale technieken. Het beeld wordt daardoor soms dusdanig verandert dat het het lijkt alsof je naar een schilderij kijkt. Voor Sanja zijn de performances, het creëren van een decor, de handgemaakte props en nabewerking net zo belangrijk als de foto zelf.

Nederlands Fotomuseum, Statendam 1 (Wilhelminapier), 3072 AP  Rotterdam, 010 1020 30405

info@nederlandsfotomuseum.nl https://www.nederlandsfotomuseum.nl/Gerelateerde artikelen