Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Nederlands Fotomuseum

1 september 2023

Snelfotografie: De Rage van 1912 tot 1925, Za 3 jun. t/m zo 24 sep. 2023

Twaalf portretten voor 25 cent! Druk op de knop en je staat erop! Heb jij je al laten Tip-Toppen? Met veel bombarie en schreeuwerige aanprijzingen barstte in 1912 een nieuwe fotorage in Nederland los: de snelfotografie. Fotografie bestond al ruim 75 jaar, maar jezelf laten portretteren was lang niet voor iedereen weggelegd. De snelfotograaf bracht hier verandering in. Voor 25 cent kreeg je twaalf portretten van jezelf.

Snel fotografie had als wereldwijd fenomeen een enorm effect op hoe wij vandaag de dag omgaan met portretfoto’s. Pasfoto’s, selfie’s, flitslicht… het komt allemaal voort uit deze periode. Het fotohokje – uitgevonden door een snelfotograaf – dat enkele jaren later op het toneel verscheen, drukte veel snelfotografen uit de markt en naar de vergetelheid. Tot nu. Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam toont van 3 juni tot en met 24 september 2023 een eerbetoon aan dé fotorage uit de beginjaren van de 20e eeuw.

Een landarbeidersechtpaar uit Nijmegen, dienstmeisjes, soldaten, de Groningse industrieel J.E. Scholten, schilder Hendrik Breitner en zijn vrouw, een veehandelaar, vier vrienden die samen de ‘Rooie Bende’ vormden. Snelfotografie lijkt voor iedereen toegankelijk, maar was dat ook echt zo? Hoewel Nederland minstens vijf eeuwen van migratie kent, zien we deze culturele diversiteit niet terug in de selectie teruggevonden snelfoto’s.

Nederlands Fotomuseum, Statendam 1 (Wilhelminapier), Rotterdam, Nederlands FotomuseumGerelateerde artikelen