Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Nederlands Fotomuseum

WOMXN, Meer dan een Muze

Waar vrouwen in musea veelal het onderwerp zijn van een kunstwerk als muze, draait het project WOMXN het juist om: vrouwen hebben de regie gekregen. Hoe zien zij zichzelf? Hoe willen zij geportretteerd worden? Wat is relevant in hun ogen?

Voor het project WOMXN heeft fotograaf Sebiha Öztaş 23 vrouwen geselecteerd om de kracht die ze uitstralen en hun maatschappelijke bijdrage aan de stad Rotterdam. De titel verwijst naar de meer inclusieve spelling van vrouwen; ook van mensen die zich identificeren als vrouw.

Sebiha Öztaş is een creatieve, ruimdenkende geest die haar fotografische kwaliteiten tentoonspreidt om maatschappelijke en documentaire fotografie op een prikkelende wijze over te brengen. Geboren in het Oude Westen te Rotterdam werd haar filosofie ‘alle mensen zijn één’ gevormd door het multiculturele karakter van de buurt.

Haar passie voor fotografie, met een bloeiende professionele carrière als fotograaf tot gevolg, ontstond al in haar jeugdjaren. Op dertienjarige leeftijd kreeg zij haar eerste camera in handen gedrukt om deze daarna nooit meer los te laten. Haar tante Zehra, fervent fotograaf, was haar grote voorbeeld. Deze jarenlange ervaring is de motor achter Sebiha Öztaş’ perfectionisme en gedrevenheid als fotograaf.

Statendam 1 (Las Palmas), Wilhelminapier, Rotterdam, Nederlands Fotomuseum

info@nederlandsfotomuseum.nl, tel. 010 – 203 0405Gerelateerde artikelen