Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Nederlands Fotomuseum

13 februari 2023

Johan van de Keuken – De kunst waar ik het meest van houd

Van 8 oktober 2022 t/m 5 februari 2023 

Sinds enkele jaren beheert het Nederlands Fotomuseum de nalatenschap van Johan van der Keuken (1938 – 2001). Van der Keuken was een Nederlandse cineast, fotograaf en essayist die in binnen- en buitenland naam maakte met zijn foto’s, fotoboeken en films die zich nadrukkelijk bewegen tussen visuele poëzie en documentaire.

Eén van zijn werken Wij zijn 17 uit 1956 is opgenomen in de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Nederlands Fotomuseum organiseert een grote tentoonstelling met het werk van Johan van der Keuken: De kunst waarvan ik het meest houd.

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw maakt Van der Keuken drie spraakmakende fotoboeken die inmiddels allemaal onderdeel uitmaken van de canon van de Nederlandse fotoboek. Al bij hun verschijnen vielen zijn publicaties op door hun poëtische kwaliteiten en krachtige beeldmontage.

Vanaf begin jaren zestig tot zijn overlijden in 2001, publiceerde Van der Keuken bijna vijftig lange en korte films waarvoor hij verscheidene prijzen en onderscheidingen ontving.

Het werk Johan van der Keuken wordt doorgaans gerekend tot de traditie van de Nederlandse documentairefotografie en film, waarin de humanistische blik centraal staat.

Zijn uiterst sensitieve blik, de nadruk op het belang van geconcentreerd kijken en het beeldende denken, maken hem tot een unieke fotograaf-filmer in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis.

Gebouw Las Palmas, Statendam 1, 3072 AR  Rotterdam, 010 – 203 0405

info@nederlandsfotomuseum.nl https://www.nederlandsfotomuseum.nl/Gerelateerde artikelen