Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Nieuwe Instituut

WorkWear, van 26 maart tot 10 september 2023

Nieuwe Instituut en modeonderzoeker Eldina Begic brengen een eerbetoon aan functionele kleren. Je ziet er tientallen vintage klassiekers, actuele hoogtepunten en futuristische experimenten uit de collecties van modeontwerpers.

De tentoonstelling belicht hoe de eenvoudige vormentaal, duurzame materialen en symbolische betekenis van workwear ieder op hun eigen manier tot de verbeelding spreken. Ontdek zo de geschiedenis en wereldwijde impact van kleren die ooit werden ontworpen als gereedschap.

Ze inspireerden dagelijkse mode en haute couture en worden al decennia door uiteenlopende vrijdenkers, kunstenaars en politici omarmd als symbolen van solidariteit en gelijkwaardigheid. Kan werkkleding helpen om ons de samenleving van de toekomst te verbeelden?

Je ziet in de tentoonstelling röntgenfoto’s van het maanlandingspak van Neil Armstrong naast het ‘speespak’ met afritspijpen van Limburgse provo’s. Sommige kledingstukken hebben geen beschrijving nodig: een nummer als M-65 of 501 is genoeg om een camouflagejasje of spijkerbroekenklassieker voor je te zien.

Van de lopende band, de mijn of de legerkazerne zijn dit soort items zelfs terechtgekomen in musea. Ontwerpers als Massimo Osti vertaalden ze naar kledingwinkels; modepioniers als Elsa Schiaparelli maakten er luxe couture van. 

Waar zwaar of gevaarlijk werk gedaan wordt ontkom je niet aan speciale kleren die de drager beschermen of het werk gemakkelijker maken: extra stevige broeken en jassen, helmen, overalls, handschoenen of brillen horen bij de gereedschapskist. Ontwerpers houden zich, met name zolang kleding op grote schaal geproduceerd wordt, bezig met het vormgeven van zulke werkkleding, of workwear. 

Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam, 010-4401200Gerelateerde artikelen