Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Noors Rotterdams architectencombinatie maakt ontwerp voor vernieuwing Centrale Bibliotheek

Het winnende schetsontwerp voor de te vernieuwen Centrale Bibliotheek in Rotterdam is bekend. Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door Powerhouse Company,  Atelier Oslo en Lundhagem. Het landschapsontwerp is van DELVA landschapsarchitecten, Buro Happold is verantwoordelijk voor het installatie-advies en constructie en ISIS Bouwadvies verzorgt het kostenmanagement.

De beoordelingscommissie is van mening dat het winnende team de beste balans heeft gevonden tussen het behoud van de waarde van het gebouw en het transformeren ervan tot een uitnodigende bibliotheek voor nu en in de toekomst. De ontwerpen zijn beoordeeld op de onderdelen gebouw, inrichting, buitenruimte en het plan van aanpak voor het verdere ontwerpproces.

Directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam, Theo Kemperman: “Het ontwerpteam onder leiding van Powerhouse Company zorgt ervoor dat de vernieuwde Centrale Bibliotheek weer de toonaangevende plek wordt die het bij de opening in 1983 ook was. In het hart van de stad, als de verbinder in dat grote netwerk van partijen die samen Rotterdam sterker maken. Een cadeau van de stad aan de stad!“

Grote vernieuwing
De huidige Centrale Bibliotheek, geopend in 1983, is na bijna 40 jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing en wordt daarom grootschalig verbouwd. Het pand is verouderd en past niet meer bij de functies van een moderne bibliotheek. De bibliotheek moet voor Rotterdammers een centrale plek in de stad zijn voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Het gebouw wordt vernieuwd en verduurzaamd. Daarnaast worden de buitenruimte en de aansluiting op de binnenstad verbeterd.

En nu?
De winnende architectencombinatie gaat samen met Gemeente Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam aan de slag om het ontwerp verder uit te werken, zodat het voldoet aan alle gestelde eisen. Hier komt een voorlopig ontwerp uit. Halverwege volgend jaar neemt de gemeenteraad een besluit over het voorlopige ontwerp. Eind 2025 zal de bibliotheek verhuizen naar de tijdelijke locatie en in 2026 start de verbouwing. 

Meer informatie vind je op www.nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nlGerelateerde artikelen