Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Opening STADSOASE door wethouder Achbar

Wethouder Achbar opende op 23 september officieel de STADSOASE in de Koestraat en Nieuwe Haven. De STADSOASE is nu (zo goed als) af! Het doel was een mooie en gezellige leefomgeving voor bewoners en ‘verwondering’ voor bezoekers.

Met bewoners en vrienden kon ik mede dankzij de gemeente Rotterdam meerdere bontgekleurde geveltuinen aanleggen en Ivonne van den Nieuwendijk inhuren om botanische schilderingen te maken. Met dank aan Havensteder mocht ik ook nog meer dan 73 raamstickers met bladeren en bloemen ontwerpen om deze plantenbeleving compleet te maken.

Een persoonlijke beleving
De oase is een ‘Gesammtwerk’ van planten en kunst geworden onze buurt nu zo gezellig en uniek maakt. Een echte groene oase, midden in de stad. Het is ook een heel persoonlijk werk geworden.
Met de vergeet-me-nietjes gaf ik het recente gemis van mijn vader door dementie letterlijk en figuurlijk een plekje.

Maar het moest ook voor buren persoonlijk voelen. Bijvoorbeeld door de kriebelbeestjes ontworpen door de kinderen uit de buurt, en met de keuze van de planten. Daarom koos ik typisch Nederlandse lentebloemen en bloemen die komen uit de landen waar mijn buren hun roots hebben. Zoals de papegaaitulp uit Turkije, de Marokkaanse Linaria Maroccana en Clerodendrum uit (o.a.) Suriname die je allemaal terugvindt in de schilderingen.

Humor is belangrijk, dus grapjes zie je er ook in als je een beetje zoekt. Zoals de slapende kat in het vogelnest, geïnspireerd op een foto die ik op mijn social media zag en meteen vrolijk van werd. Ivonne versterkte die persoonlijke touch. Zo schilderde ze ook nog een wijnrank voor de buurman die alles weet van wijn en een parkietje voor een buurman die net zijn vrouw had verloren.
De oase geeft buren een persoonlijke beleving als ze door de Koestraat en Nieuwe Haven wandelen.

Slogan als kers op de taart
Toen dit alles was gerealiseerd, vond ik dat de STADSOASE een passende slogan nodig had. Als een soort kers ehh…in de oase. Audrey Hepburn zei ooit precies waar de STADSOASE over gaat: ‘het planten van een tuin is geloven in morgen’. Deze slogan kun je nu lezen tussen de planten en de plantschilderingen. Het is een prachtig plaatje geworden.

Met dank aan: Ivonne van den Nieuwendijk voor haar schilderingen, Anne Keereweer voor haar hoek geveltuin, Yvonne Touw voor haar samenwerking aan Nieuwe Haven: STADSOASE, Willem Jungerius van Havensteder, Usha Ramdajal en Sanne Lansdaal van gemeente Rotterdam, Wethouder Faouzi Achbar en natuurlijk Stefan Soeparman, Tim Smit, Floreyne Hesper, Mikaïl Gören, Frankie the amazing, Anna Duif, Mo Talbi en Myranda Mulder voor hun hulp in de uitvoering èn alle buren en voorbijgangers die ons blij en enthousiast aanspoorden.

(Daphne Smit)Gerelateerde artikelen