Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Opzoomer Mee, hoe het begon

Elke straat die Opzoomert, noem je een Opzoomerstraat. Maar er is ook een echte Opzoomerstraat. Die ligt in het Nieuwe Westen, in Delfshaven. Daar werd eind jaren tachtig van de vorige eeuw het Opzoomeren ‘uitgevonden’. Als reactie op de verloedering van de straat begonnen de bewoners daar zelf met het vegen, opfleuren en verbeteren van de straat. Het initiatief werd omarmd en vond al snel overal in de stad navolging.

Opzoomerdag & Opzoomer Mee
Opzoomeren wordt een rage in Rotterdam en leidt tot een stedelijke Opzoomerdag op 28 mei 1994. Twintigduizend Rotterdammers zijn deze dag in de weer en knappen met elkaar straten en pleinen op. Als toegift op de Opzoomerdag wordt de Stichting Opzoomer Mee Rotterdam in het leven geroepen. Het is een klein stedelijk campagnebureau dat als taak krijgt om het Opzoomeren in Rotterdam levend te houden en het belang ervan in stad en land uit de dragen.

Opzoomeren is van de bewoners
Het ‘eenvoudige’ verhaal van de Opzoomerstraat in het Nieuwe Westen en de vele Opzoomerstraten in Rotterdam die inmiddels zijn gevolgd, is het verhaal over bewoners die zelf zorgen voor een goed contact met de buren en samen zorgen voor een prettige straat om in te wonen. De jaarlijkse Opzoomercampagne helpt hen daarbij en biedt aan elke Rotterdamse straat de mogelijkheid van faciliteiten (budgetjes, materialen en inspiratie) om straatactiviteiten en andere straatacties van de grond te trekken.

Ook de straten in Stadsdriehoek kunnen via Opzoomer Mee.nl meedoen door een budget aan te vragen voor bijvoorbeeld het aanleggen van geveltuinen, een feestelijk straatontbijt, een schoonmaakactie, spelletjesdag of een ander goed idee.Gerelateerde artikelen