Pebbles Kitty Cat Café
“Dit is hun huis, zij wonen hier 24 uur per dag en wij komen hier bij wijze van spreken, bij ze op bezoek’
Al een tijdje intrigeert mij het Pebbles Kitty Cat Café aan de Hoogstraat. Voor de Stadsruit tijd om een kennis te gaan maken met Rachèl Westerkamp, eigenaresse van het kattencafé.
Eind maart 2021, midden in Corona, heeft Rachèl het kattencafé overgenomen. Ze kwam er vanaf het begin als bezoekster. Toen ze getipt werd dat de vorige eigenaar op zoek was naar iemand die het kattencafé wilde overnemen, heeft ze zich geen moment bedacht.
Rachèl was toe aan een nieuwe stap, na 16 jaar in de jeugdhulpverlening te hebben gewerkt. Ze had ook een duidelijk beeld hoe ze het kattencafé wilde opzetten. Naast dat het kattencafé een gezellige plek is voor bezoekers vindt Rachèl het belangrijk dat het ook een leerwerkplaats is voor mensen met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Van woensdag tot en met zondag is het kattencafé van 12.00 – 17.00 uur geopend.
Vooral in het weekend is het aan te bevelen om via de website van het kattencafé te reserveren. De entreeprijs is € 3.50 per persoon. Dat geld wordt gebruikt voor de verzorging van de katten, zoals eten en vaccinaties, maar ook voor huur en elektra. “Het is een sociaal initiatief maar helaas wel met een commerciële huur”. Als Rachel de entreeprijs niet zou rekenen dan zou ze, bij wijze van spreken, “volgende week al de deuren kunnen sluiten”.
Zes jaar geleden is het kattencafé in Rotterdam met crowdfunding opgezet. “De vorige eigenaar heeft de zaak volledig verbouwd, met een volwaardige keuken en een hele kliminstallatie voor de katten”, wat de ‘catwalk’ wordt genoemd. De kliminstallatie en ‘catwalk’ ogen eerder als een kunstwerk door de hele ruimte. Pas als je goed oplet zie je de katten in een hangmatje, op een plateautje of ergens verstopt tussen de bomen liggen of zitten.
Niet iedere kat is ook geschikt om in een kattencafé te wonen. “Dit is hun huis, zij wonen hier 24 uur per dag en wij komen hier bij wijze van spreken, bij hun op bezoek”. De katten komen uit een asiel in Sliedrecht. “Pixel is de oudste (7 jaar) en het enige mannetje, Pim (5 jaar) is de zwart-witte, Roffa, die begin dit jaar haar teentje heeft gebroken & haar zusje Giny (6 jaar). Dan de zwarte zusjes Misty en Shade (ook 6 jaar). En dan de laatste is Luna, (6 jaar) een pittige tante die goed voor zichzelf kan opkomen. Het is een heel stabiele groep en dat is het belangrijkste”.
Rachel krijgt ook heel vaak de vraag of ze nog kittens wil opnemen of een kat waar niet meer voor gezorgd kan worden, wil opvangen. Maar Rachel is daar heel duidelijk in, zij is geen dierenopvang, maar een kattencafé. Soms denken mensen ook dat ze met hun eigen kat naar het kattencafé kunnen komen.
“Zo was er een mevrouw die met haar kat aan het lijntje en kattenpaspoort in haar hand voor de deur stond te wachten. De kat was helemaal in de stress en de vrouw verbaasd omdat ze niet met haar kat binnen mocht”.
Aan alles is gedacht in het kattencafé en het thema katten is goed doorgevoerd. Zelfs de koffiekopjes hebben een kattenafbeelding. “Ik heb op Marktplaats Franciens kattenservies gevonden en heb dat toen gekocht”.
Op de menukaart vind je, naast koffie en thee, Dudok gebak, zelfgebakken brownies, veganistisch gebak van Sue, panini’s en tosti’s. Het is ook een uitdaging dat bezoekers de katten niet gaan voeren.
“Het is verleidelijk om een kat wat slagroom van je vingers te laten likken, maar dat mag echt niet. Ik snap dat klanten dit grappig vinden, maar dat is het voor de katten niet goed. Ze worden er ziek van”.Het publiek wat komt is heel divers.
Veel internationale studenten, kattenliefhebbers, toeristen en bewoners.“ Er is ook een hele trouwe bezoekster, die komt al jaren op zondagochtend. Als zij binnenkomt dat lijkt het wel een kattenmagneet. Alle katten herkennen haar en komen naar haar toe.
Ze gaat dan op de bank zitten en de katten zitten dan om haar heen. Heel bijzonder om dit te zien”. Zodra bezoekers binnen komen krijgen ze een boekje waar de huisregels in staan.
Allereerst dat ze hun handen moeten ontsmetten en dat ze daarna lekker met de katten mogen knuffelen, maar dat het initiatief wel bij de katten moet liggen. Katten houden niet van rennen en schreeuwen of om opgepakt te worden, dus als kinderen iets te enthousiast reageren dan legt men uit dat katten daar erg van kunnen schikken.
Maar meestal zeggen ouders er al wat van. Pebbles is een heel rustige omgeving en als het rustig is in de zaak, komen katten ook naar beneden en zoeken ze contact. Maar zoals in het weekend of in vakanties, als het drukker is, dan gaan de katten boven zitten.
“Sommige bezoekers zijn dan teleurgesteld, omdat ze met de verwachting komen dat ‘ze wel even vermaakt worden door de katten’, maar ik leg dan uit dat het geen circus is. Katten kun je niet africhten en dat wil ik ook niet”.
Pebbles Kitty Cat Café
Hoogstraat 30 A
(JM)