Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Quiche ‘leftover’ met spek en feta

Mijn eerste kennismaking met een quiche was tijdens het filmfestival (IFFR). Heel ver pré corona. Vaak is er dan weinig tijd om van de ene naar de andere film te gaan. Maar toch moest er iets gegeten worden. Dan was de catering in de Doelen de uitgelezen plek.

Een vriend van mij zat daar bijna dagelijks een quiche te eten en ik heb het toen ook maar eens geprobeerd. Mijn conclusie is dat een quiche én comfortfood is, én eigenlijk alles bevat dat je fysiek nodig heb om lekker door te gaan.

Het klinkt misschien heel chique en ingewikkeld, maar de quiche is wel één van de gemakkelijkste gerechten die er bestaan. Je kan het gebruiken als snack maar ook als volwaardige maaltijd (misschien met een salade). Ik zal een recept geven waarmee je gelijk van je overgebleven groenten/kaas af bent.

Dit recept is voor 1 of 2 personen.

Wat heb je nodig?

  • bladerdeeg (uit een diepvriespakje)
  • 1 ei
  • kookroom (of crème fraîche)
  • kaas (wat je hebt liggen, wel even geraspt of klein gesneden)
  • spekblokjes (of niet)
  • ½ ui
  • groenten leftovers (denk aan tomaat/prei/paprika/bloemkool/spinazie/ et cetera)
  • boter
  • peper
  • paneermeel (eventueel)

Oke aan de slag

Verwarm je oven voor op 220 graden en haal 2 plakjes bladerdeeg uit de verpakking. Zodat die kunnen ontdooien.

Meng het eitje met de koksroom en de kaas. Doe ongeveer 1 op 1. Dus net zoveel koksroom als het ei, en net zoveel kaas (iets minder) erbij. Het maakt niet uit welke kaas je gebruikt maar hoe ouder de kaas hoe zouter dus pas dit aan aan je smaak. Meng dit door elkaar.

Doe de spekblokjes in een pannetje en laat ze even bakken. Snij de groenten die je hebt in kleine stukjes. Doe dit gewoon bij de spekblokjes. Altijd eerst het ui meebakken. Voeg daarna de rest van de groenten en laat dit even meebakken in het pannetje. Zo’n 5 minuten max.


Neem een oven bestendig schaaltje en boter die ondertussen goed in. Leg er de bladerdeegplakjes in zodat alles bedekt is. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg (lang verhaal maar wel belangrijk). Als je het hebt is het wel goed om nu wat paneermeel op de bodem van het ovenschaaltje over het deeg te strooien.

En nu doe je alle spek en groenten in het ovenschaaltje. Hier giet je dan het eimengsel overheen. Je kan nu nog los gaan met kruiden en fetablokjes. Maar dat hoeft niet.

Zet het in de oven voor 20/25 minuten en viola. De perfecte quiche is gemaakt. De eerste keer is het even uitproberen. Ligt ook aan je smaak. Je kan door het eimengsel allerlei kruiden doen. Let wel op dat je geen zout gebruikt omdat de spekblokjes al voor zout zorgen.

Succes en Bon Appétit

(RdK)Gerelateerde artikelen