Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

Renovatie zorgcentrum Atrium ligt op schema

De afgelopen jaren was duidelijk geworden dat zorgcentrum Atrium, gelegen aan de Karel Doormanstraat, hard toe was aan een renovatie. De laatste opknapbeurt vond begin jaren tachtig plaats. Bovendien neemt de zwaarte van de zorg verder toe. De appartementen waren hiervoor niet geschikt.

Van oudsher was Atrium immers een verzorgingshuis, waar mensen in hun eigen appartementen woonden. De toegang tot zo’n appartement bestond uit een hal met een schuine wand. Op die manier was het niet mogelijk bijvoorbeeld om een bed vanaf de gang het appartement in te rijden.

In 2022 kon dan toch eindelijk begonnen worden met de verbouwing. Om de bewoners en het zorgpersoneel niet uit elkaar te halen, werd gekozen voor een gezamenlijke verhuizing naar een tijdelijke locatie. Helaas bevond de enige mogelijke locatie hiervoor zich op Zuid, aan de Charloisse Lagedijk.

Weliswaar in het groen, maar toch op een afgelegen plek. Bovendien waren de kamers klein en de gangen lang. Voor bewoners van een zorgcentrum in het centrum van Rotterdam een hele overgang. Met man en macht is er vervolgens voor gezorgd om de tijdelijke verhuizing en het verblijf zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat is gelukt. Maar dat de bewoners reikhalzend uitkijken naar hun nieuwe appartement is natuurlijk geen verrassing.

In september 2022 is de verbouwing gestart en deze ligt volledig op schema. Half juni 2023 kunnen de bewoners terug naar hun vertrouwde omgeving. Met elke bewoner is een uitgebreid gesprek gevoerd in welk appartement zij willen / kunnen gaan wonen. Zij hebben ook kunnen kiezen uit basiskleuren en stijl voor hun appartement. Vloerbedekking en gordijnen worden verzorgd door Atrium.

Bijzonder is dat Atrium het eerste zorgcentrum in Nederland , dat BANO badkamers heeft gekregen. Het BANO concept is ontwikkeld in Noorwegen. Dit houdt onder andere in, dat toiletten zelf hoger en lager gezet kunnen worden en naar links en rechts gedraaid. Op die manier kan een bewoner langer zelfstandiger gebruik maken van zijn of haar badkamer.

Elke etage heeft ook een eigen kleurenpalet en een ontmoetingsruimte. Eind maart, begin april hebben bewoners, familieleden, vrijwilligers en contactpersonen de mogelijkheid gekregen om hun studio en étage vast te bekijken. Hoewel de kleuren al zijn aangebracht, is het nog niet klaar. Er moet nog van alles geïnstalleerd en ingericht worden, maar dit voorproefje geeft wel een mooie indruk van hoe het gaat worden.

Martine R



Gerelateerde artikelen