“Rotterdam is een groene stad met ruim 166.000 bomen in de openbare ruimte.”
“ Bomen in allerlei soorten en maten die groeien in straten, parken, tuinen en plantsoenen.
Sommige bomen zijn kortgeleden aangeplant, maar andere zijn al oud en naderen de respectabele leeftijd van 200 jaar! Een van de bekendste en oudste bomen in de stad is de fraaie plataan aan de Westersingel, de zogenaamde Breytenbach plataan.
Het mooie van bomen is dat ze allemaal, net zoals de Rotterdammers zelf, een verhaal met zich meedragen. Dat verhaal wordt langer en interessanter naarmate ze ouder worden, en daarom is het goed om te vertellen. Sommige bomen zijn van de 19e eeuw en in de ‘Romantiek’ aangeplant, zoals die in Het Park en in Historische tuin Schoonoord.
De oudste bomen van Rotterdam hebben oorlogen meegemaakt, watersnoodrampen overleefd of hebben tijden van economische recessie doorstaan, waarin hout schaars was. Er zijn ook bomen die zich hebben hersteld van schade door bliksem, droogte, wateroverlast, brand of aanrijdingen. Weer andere bomen zijn verplant of zijn meegegaan in stedelijke ontwikkelingen, zoals de Lijnbaanplataan waar de stad als het ware omheen gebouwd is. Daardoor worden bomen onderdeel van de geschiedenis van Rotterdam.
Zo zijn er heel veel verhalen te vertellen over de bomen in Rotterdam. Daarom ben ik bijzonder blij en trots dat dit boekje over een selectie van de monumentale bomen in Rotterdam gepresenteerd wordt door de Stichting Natuur, Cultuur en Bewegen. Door kennis over de bomen en hun verhalen te delen én wandelaars te laten beleven wat deze bomen nog iedere dag aan de stad bieden, gaat u ze nog meer waarderen. Fijne wandeling gewenst!”
Vincent Karremans
Wethouder Buitenruimte, gemeente Rotterdam.
Aldus onze ex wethouder en sinds 2 juli 2024 staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport in het voorwoord in het handige en fraaie wandelboekje “Bijzondere en Monumentale Bomen Rotterdam”. Geschreven door Koos Leidelmeijer, voorzitter van de stichting en bijgestaan met Raad en Daad door Ronald Loch, de bekende “Bomendokter” van de gemeente Rotterdam.
Op 5 juni 2024 besteedde TV-Rijnmond in haar programma “Rijnmond Vandaag” aandacht aan het kort daarvoor verschenen wandelboekje met een wandeling met de schrijver langs een aantal van die bijzondere bomen. Niet lang hierna besteedde ook radiopresentatrice Chris Vemer in haar populaire zaterdagochtend programma “Chris Natuurlijk” ruim aandacht aan door met Koos langs een aantal monumentale bomen in Begraafplaats Crooswijk te wandelen.
Het wandelboekje is te koop in de VVV-kiosk in het Centraal Station voor 7,95 euro. Bestellen kan ook bij de stichting voor dezelfde prijs, te weten 7, 95 euro, maar exclusief portokosten ad 3,70 euro per boekje.
Rotterdam, 25 augustus2024.
Stichting Natuur, Cultuur en Bewegen, Boompjes 594, 3011XZ Rotterdam.
Tel. 010-2239128 / 0622392918 e-mail: ncenb@hetnet.nl.