Donderdag, 25 juli 2024
Logo de Stadsruit

Staat van de straat – Wijnhaven

Buurmeisje B. had graag op een boerderij gewoond. Met ponies, lammetjes en kippen. In plaats daarvan woont ze 12-hoog in een flat met uitzicht op een stad van beton en steen. Wel stoer, maar anders. Waar is de natuur?

In een krantje van haar vader leest ze iets over ‘stadsnatuur’. Stadsnatuur, pûh, het zal wel. Duiven, honden en gras, dat is stadsnatuur. Maar ze besluit toch eens op onderzoek uit te gaan. Met de lift gaat ze in de flat ‘100-hoog’ naar beneden en loopt op de kade van de Wijnhaven. In een autoband die aan een schip hangt heeft een meerkoet haar nest van vuilnis gemaakt.

Een fuut duikt en komt even verderop weer boven. Ja, vis zal er dus ook wel zitten, er zijn vaak genoeg vissers hier. Die worden soms weggejaagd door luid kwakende nijlganzen. En meeuwen, meeuwen zijn er genoeg. Zóveel dat ze verderop in de wijk juist proberen de meeuwen weg te jagen. Met vliegers op de daken en met nagemaakt meeuwengeschreeuw.

Maar natuur, is dat natuur? Wat is nog meer natuur? Planten natuurlijk. Nou, erg groen is het hier niet. Bij de loopplank van Vessel 11, daar waar die bootjes met warm water vertrekken, hebben ze rozen geplant. En er groeien mooie stokrozen. Natuurlijk staan er ook bomen op de kade, kastanjebomen.

Die doen het nog wel maar hebben het moeilijk, verderop is er al eentje omgezaagd. En dat is jammer voor de vogeltjes die er in zitten. Mezen of mussen, ze vergeet altijd het verschil. Maar die grote, dat zijn eksters. En kauwtjes zitten er ook. Wel grappig dat er in de kademuur plantjes groeien. Mooie bloemetjes, en mos, en ook een soort varens.

Aan de andere kant van de Wijnhaven, vlak voor de Kunstacademie, hebben ze naast het drijvende podium een eilandje gemaakt. Daar groeien riet en andere waterplanten, er staan ook al van die gele bloemen tussen. Het ziet er leuk uit.

Misschien wordt het toch wel wat met die stadsnatuur, denkt buurmeisje B. als ze met de lift weer naar de 12e verdieping gaat. Misschien wordt de Wijnhaven wel groen. Maar buurmeisje B. blijft toch dromen van haar boerderij.Gerelateerde artikelen