Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Tijd voor Cool in juni was zeer succesvol

De tocht langs 7 tableaus vivants rond de geschiedenis van Cool was een doorslaand succes. Er ging heel wat beweging door de buurt. Opvallend was ook de opkomst van veel jonge mensen. De start werd gegeven in de tuin Eendrachtsstraat waar de boeren gesymboliseerd door Circus Klomp moeten wijken voor de stad en de autoriteit van stadsarchitect Rose.

Het Dickenskoor zorgde voor de artiesten. Vooral de deftige damesclub maakte indruk. Zij schonken de tuin aan de arbeiderskinderen.

Mieke Sandifort wist op heel concrete wijze in het tweede tafereel de erbarmelijke woonsituatie te schetsen van de Cool bewoners. Dan maar bij de burgemeester in bad! Convoi Exceptional muzikanten waren uitgedost als actievoerders en wisten dit ook muzikaal te brengen.

Een echte klapper was de voormalige kinderboerderij. Deze scène liep steeds stampvol met families met kinderen. Vooral de chimpansee acrobatiek act oogstte succes. Spaanse klanken zorgden voor de nostalgische sfeer. Op de Witte de Withstraat was de Schouw de revelatie van de dag. Tineke Speksnijder schetste de voormalige krantenstraat en het gokwezen.

Terwijl Rina de prostitutie vorm gaf met Zwarte Lola. Het levenslied klonk door de Witte de Withstraat. De New Orleans Brassband was de kers op de taart en bracht ons terug naar vroegere tijden. Adriana met Bellissima trok veel bekijks en verraste ook het Baazar publiek.

Er was zelfs een mini workshop. Grote slierten trokken door de smalle straten. Tall Tales goochelde met ballen tot fascinatie van mijn kleinkind.

In de Kantine stelde André Bezem van de buurtband Sanity de gentrification aan de orde. Is er nog plaats voor ons? De kunst moet weer de Witte de Withstraat en de buurt in. Dat was de les die de 45 koperblazers van de Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie met zijn allen brachten. Een verdiend applausje kwam er voor regisseur Brecht Hermans, inspirator Ed de Meyer en Mauricio die zorgde voor de aankleding en vormgeving.

De dank ging ook uit naar Cultuur Concreet die deze booster mogelijk maakte. Komt er in september nog een Art Day/Familiedag in de Witte de Withstraat?

(EdM)Gerelateerde artikelen