Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Van Hogendorp kijkt naar Donner

Het beeld met de zittende Gijsbert Karel van Hogendorp is gerestaureerd. Voorheen stond het op de trappen van de Beurs, nu rust het op een mooie sokkel prominent aan de voet van het WTC. Van Hogendorp kijkt richting Donner.

In de zomer zal er zeker een terras omheen komen en kan men zitten op de sokkel. De havenbaron is dan echt onder zijn Rotterdammers. Het beeld is een eerbetoon en gemaakt uit dankbaarheid voor de voorvechter van vrijhandel. De vrijhandel legde Rotterdam geen windeieren. In feite was hij een voorloper van de Europese gedachte.

Van Hogendorp was ook voor de afschaffing van de slavernij waarrond hij een hele briefwisseling had met koning Willem 1. Ze noemden dat een abolitionist. We schrijven dan 1783. Journalist Frank van Dijl schreef een boek over Gijsbert Karel.

Bij de opening was ook het Stadsarchief aanwezig. De directeur zit ook in het van Hogendorp fonds dat historische beelden restaureert. De achter achterkleinzoon van de havenbaron was ook aanwezig bij de opening en was zeer vereerd met de plek.

Wethouder Kasmi kreeg het boek overhandigd. De restauratie is van de hand van Opslager uit Haarlem. Het beeld zelf is gemaakt door de Belg Josef Geefs in 1867. Bij de restauratie financiering waren ook de gemeente en Monumentenzorg betrokken. Een gezellige receptie in het WTC volgde. Het Centrum Beeldende Kunst kan trots zijn op deze blikvanger.

(Ed de Meijer)Gerelateerde artikelen