Zaterdag, 25 mei 2024
Logo de Stadsruit

We Beeld This City # 48

De Binnentuin van het Stadhuis

Neptunus en Mercurius-Bon Ingen-Houtz (1881-1953), Fontijn (zonder naam)-Simon Miedema (1860-1934)

Een plekje in Rotterdam die naar mijn mening nogal onderbelicht word, is de binnentuin van het Stadhuis aan de Coolsingel. Je kan het van twee kanten benaderen. Vanaf de Doelstraat, bij de ingang van het Politiebureau Haagseveer. En vanaf de kant van het voormalige Postkantoor. Je loopt in beide gevallen door een poort de zogenaamde Stadhuisstraat in.

Als je pech hebt staat deze straat vol met donker blauwe auto’s voor het transport van onze Rotterdamse topambtenaren. Maar meestal loop je een bijna on-Rotterdamse, groene oase van rust binnen. Aan de gevels zit prachtige klimop en op de binnenplaats staan geometrische hagen van rozen en andere plantsoorten.

Deze romantische binnenplaats doet denken aan tuinen en patio’s zoals je die kan aantreffen in Rome of Parijs. Maar dit is echt in hartje Rotterdam en iedereen kan er gewoon naar binnen. Er staan bankjes waar je bijvoorbeeld kan lunchen of gewoon kan gaan zitten. Het is vooralsnog niet echt ontdekt door toeristen en het is niet opgenomen in tourguides of wandelroutes.

Maar goed, ik wil het natuurlijk over Kunst hebben en in deze tuin staat een aantal werken die je ook niet verwacht in het moderne Rotterdam. Het gaat om twee klassieke sculpturen en een prachtige fontein. Ze zijn allemaal geplaatst in 1920, tijdens de ingebruikname van het Stadhuis. Als een wonder hebben het Stadhuis en het naastgelegen Postkantoor het bombardement van de 2e Wereldoorlog overleefd. En daarmee hebben ook deze beelden en de fontein de dans ontsprongen.

Het betreft twee bronzen beelden van ongeveer 2.20 meter hoog op een travertijn stenen sokkel. Het zijn de mythologische figuren Neptunus en Mercurius. In het midden van de tuin staat een fraaie fontein.

Nou zie je in romantische tuinen vaak standbeelden van Griekse goden en mythologische figuren opduiken. Tuincentra staan er vol mee. Ze zijn een mooie symboliek of verwijzing naar de relatie met de plek waar ze staan. Maar meestal dienen ze vooral als decoractie en weet niemand echt wie ze voorstellen. Ze zijn gewoon indrukwekkend en mooi. En ze creëren ze een fijne sfeer.

Dit decoratieve element geldt denk ik ook voor de beelden en de fontein in de binnentuin van het Stadhuis. Toch kan je de drie ‘monumenten’ (want zo worden ze beschouwd) wel een beetje analyseren.

De fontein symboliseert handel, visserij en techniek. Het was een geschenk van de Maassteden Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. De wapens van deze steden zijn rondom het waterbassin afgebeeld.

Het bronzen standbeeld van Neptunes verwijst naar de god van de zee. Dit zou naar de havenactiviteiten van Rotterdam kunnen verwijzen. Mercurius was de god van de handel, reizigers en de winst. Ook dat heeft een connectie met Rotterdam als koopmanstad.

De fontein is ontworpen door Simon Miedema. Die trouwens een vriend was van de architect van het Stadhuis Henri Evers. Samen hadden zij eerder ook in 1889 een andere fontein in Rotterdam gerealiseerd. Deze indrukwekkende Wilhelminafontein staat op het Noordereiland.

De standbeelden van Mercurius en Neptunus zijn gemaakt door de kunstenaar Bon Ingen-Housz . Die kan je kennen van de fontein met het beeld van een fluitspelende jongen op de Parklaan.

Ook hij werkte vooral in de klassieke stijl. Het werk van Miedema en Ingen-Houtz schetst een heel goed beeld van de vooroorlogse sfeer in onze stad.

Helaas is veel van de klassieke kunst, en daarmee de sfeer, met het bombardement uit onze stad verdwenen. We hebben hier gelukkig wel een enorm uitgebreide collectie moderne kunst voor teruggekregen. De grootste collectie Kunst op straat van dit land, misschien wel van Europa. Mocht je zin hebben om rustig even ergens neer te ploffen, vergeet dan dit plekje niet.

Het is nu wat lastig te bereiken vanaf de Postkantoor kant. Maar vanaf de Doelstraat is het heel goed te doen. Het blijkt trouwens dat bij de herontwikkeling van het Postkantoor een soort passage is ontworpen. Deze leidt direct naar de Stadhuisstraat met haar binnentuin. Het zal dan vast een stuk drukker worden. Dus als je nog wilt genieten van de on-Rotterdamse rust ga er dan snel een keer kijken.

(Tekst: R. de Keizer)Gerelateerde artikelen