Vrijdag, 19 april 2024
Logo de Stadsruit

Wereldmuseum Rotterdam

11 februari 2023

Ha!r Power – vanaf 9 juli 2022

Haar. Het is een bijzonder krachtig materiaal. Niet alleen omdat het fragiel én ijzersterk tegelijk is, ook omdat het zo intiem voelt. Groeiend uit onze huid, is haar onderdeel van onszelf. Al lijkt het vaak een eigen leven te leiden: het zit niet altijd hoe wij willen, het maakt reacties los bij anderen, én behoudt los van ons lijf een bijzondere kracht.

In de nieuwe tentoonstelling Ha!r Power viert het Wereldmuseum in Rotterdam de kracht en vele symbolische betekenissen van haar.

Hoofdhaar, dat sneller en langer groeit dan ander lichaamshaar, houdt mensen misschien wel het meest bezig. Keer op keer proberen we nieuwe kapsels of kiezen we juist voor dezelfde stijl. En als haar uitvalt, kan dit ons diep raken.

Of we het nu laten zien, bedekken of weghalen ons haar past vaak bij onze persoonlijkheid en bij de sociale groepen en culturen waarmee we ons verbonden voelen. Bewust of onbewust communiceren we via ons haar over identiteit.

Maar ook om te reageren we op verwachtingen vanuit media en maatschappij. Mensen waarderen haar ook als materiaal, omdat het genetische informatie draagt, bijzonder sterk is en vrijwel niet vergaat. We willen én kunnen het jaren bewaren en verwerken haar daarom in spirituele objecten en doodgewoon design.

Toch zijn er plaatsen waar we haar absoluut niet willen zien. De tentoonstelling biedt de mogelijkheid de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen, in ander daglicht te bewonderen. Met maar liefst 100 objecten, aangevuld met hedendaagse bruiklenen is de tentoonstelling Ha!r Power een absolute must visit.

Daar waar de tentoonstelling begint bij de persoonlijke beleving, nodigt elk thema uit de blik te verruimen naar nieuwe verhalen. Bezoek de tentoonstelling en leer meer over onze eigen Ha!r Power.

Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam wereldmuseum rotterdamGerelateerde artikelen