Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

WIJKAANZET.NL

De wijkraad Centrum wil de ambitie `Wijk aan zet´ echt waarmaken en heeft een innovatief wijkparticipatie model ontwikkeld. Een laagdrempelige werkwijze om zoveel mogelijk bewoners en partners te betrekken is het uitgangspunt. In het centrum wonen veel expats, internationale studenten en anderstaligen. Taal mag geen drempel zijn. Ook zijn traditionele vergaderingen weinig aansprekend en is naar een andere vorm gezocht.

Online samenwerkingsplatform

Na gesprekken met bewoners, ondernemers, sociale wijkpartners, actieve bezoekers, medewerkers van de gemeente Rotterdam werd een aansprekend én gedragen concept ontwikkeld: Een online samenwerkingsplatform. Het is in meerdere talen te lezen. Leden kunnen contacten leggen én participeren.

In een tijd waar verschillen vaak worden uitvergroot, ontmoeten en informeren bewoners en partners elkaar over wat er speelt in de wijk. Iedereen doet mee, ongeacht leeftijd, geslacht of culturele achtergrond. Er ontstaat enthousiasme, chemie en de ambitie om samen aan mooie resultaten te werken.

Het bewonersinitiatief Stadsoase in de Koestraat is hier een prachtig bewijs van. Een ander voorbeeld waaraan gewerkt wordt is het lang lopende dossier voor verbetering van een openbaar dak. De wijkraad werkt nu samen met bewoners en de gemeente aan de lang gekoesterde wens van een groen dak. Iedere discussie, ontwerp en realisatie is transparant in de eigen taal te volgen.

Via wijkaanzet.nl of 010home.nl kun je alle acties van de wijkraad én de gerealiseerde wensen bekijken. Door lid te worden kun je meedenken en meedoen. Het samenwerkingsplatform is van de wijk, onafhankelijk en politiek neutraal.

Blauwdruk voor andere wijken in Rotterdam en de rest van Nederland

De wijkraad werkt de komende 2 jaar aan de verdere ontwikkeling van online- en offlinesamenwerking. Het succes van een platform is nooit het raamwerk van een platform zelf maar of het actieve gebruikt wordt. De voortekenen zijn zeer gunstig. In een maand tijd zijn al 50 leden actief. Ons doel is om voor het eind van het jaar een groep van 100 deelnemers te hebben. Doe je mee? Scan de QR-code!Gerelateerde artikelen