Zondag, 23 juni 2024
Logo de Stadsruit

Wow Popkoor

Op 14 mei jl trad het Wowpopkoor op tijdens het Wereldwijde Wijk Festival in het Oude Westen en daarmee was het koor weer even terug naar zijn ‘roots’.

De oorsprong van het Wowpopkoor ligt in het Oude Westen. Het koor is niet alleen verbonden via de wijk, maar ook in naam. Het Wowpopkoor is een afkorting, Werelds Oude Westen!

 In 2016 namen Inge Bonthond, Eddy Versloot en Kitty Brouwers het initiatief om een koor op te richten. Met een lijst handtekeningen diende ze een buurtinitiatitief in bij de toenmalige deelgemeente Centrum. Eddy is Gerard Rooijackers nog steeds dankbaar, die toen namens de SP in de deelgemeente Centrum zat en zich heel erg heeft ingespannen om het geld bij elkaar te krijgen. Dat kwam er en vanaf november 2016 kon het koor van start in Cretopia-Toko 51 aan de Westkruiskade.

Het koor groeide door mond op mond reclame, social-media en het ‘zwaan kleef aan’ effect. Via horen zeggen of via vrienden of kennissen komen mensen naar het koor. Het is een heel laagdrempelig koor. Je hoeft ook niet, zoals bij andere koren, eerst voor te zingen. Volgens Eddy werkt dat alleen maar drempelverhogend.

“Vaak denken mensen dat ze niet kunnen zingen en durven ze alleen maar onder de douche te zingen. Ik denk dat iedereen kan zingen. Zingen is in feite uitademen”. De repetities beginnen altijd eerst met klank en ademhalingsoefeningen. Daarna worden nummers uit het repertoire gezongen. Dat repertoire omschrijft Eddy als ‘kwaliteit Top 2000’. Het zijn Engelstalige evergreens die de hele popgeschiedenis doorgaan, van Elvis Presley tot Miley Cyrus.

Het koor bestaat uit een bont gezelschap waar gezelligheid voorop staat. “De meeste leden staan nog volop in het leven en hebben een baan of andere bezigheden. Het kan dus gebeuren dat je een keer niet kan, geen zin hebt of moe bent, dan kan allemaal. We werken niet met absentielijsten”.

Uit ervaring weet Eddy dat zingen iets met je doet. “Het werkt ontspannend en geeft energie. Tijdens het zingen komt er een gelukshormoon vrij en dat zorgt ervoor dat na de repetities iedereen met een glimlach vertrekt. Zingen is bij ons een vorm van Yoga”.  

Het koor repeteert niet meer in Cretopia aan de Westkruiskade, maar heeft nieuw onderdak gevonden bij Stichting Worm aan de Witte de Withstraat. Elke maandagavond vanaf 20.00 tot 21.30 wordt er daar gerepeteerd. Nieuwe leden zijn welkom en mocht je mee willen zingen, of kennis willen maken met het Wowpopkoor dan ben je op maandagavond welkom bij Worm aan de Boomgaardstraat 71.

 Afsluitend zegt Eddy, “ Je hebt al een eerste stap gezet als je je aanmeld, dat vraagt lef, omdat we het in het begin allemaal eng vinden om te zingen. Maar heb je eenmaal de ontspanning van zingen ervaren dan werkt dat verslavend”.

(Joke Mulder)Gerelateerde artikelen