Zelf een geveltuin aanleggen
Het najaar is de perfecte tijd om planten aan te leggen. Ook als je geen tuin hebt kan er heel veel. De gemeente kan je daar soms bij helpen.
Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op en je huis blijft in de zomer koeler. Meer groen maakt de stad ook beter bestand tegen klimaatveranderingen en wateroverlast en is goed voor insecten en vogels.
Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Ze zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Eén enkele klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger, maar andere planten kunnen natuurlijk ook. Je kiest zelf.
Een geveltuin aanleggen is makkelijk en leuk.
Tegel eruit
Voor de aanleg van een geveltuin heb je geen toestemming van de gemeente nodig, maar er zijn wel spelregels:
- Kijk eerst of er ruimte voor uw woning beschikbaar is om een geveltuin aan te leggen. Om de stoep voor iedereen goed toegankelijk te houden, is het belangrijk dat er minstens 1,80 meter van de stoep overblijft.
- Verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.
- Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is 1 stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met bemeste tuinaarde.
Vergeet niet de verwijderde tegels aan te melden bij het NK Tegelwippen: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?
Als er kabels en leidingen liggen, kun je de tuin verhoogd aanleggen met stapelblokken. Laat straatnaamborden zichtbaar en denk aan het openhouden van de ventilatieroosters van je woning. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om planten in bakken neer te zetten.
Werk samen aan een groenere straat
Probeer bij het aanleggen van je geveltuin ook je buren te betrekken. Misschien kan je hen inspireren of aanmoedigen om ook aan de slag te gaan met groen in de straat. Een hele groene straat is natuurlijk mooier dan één geveltuin. Via Opzoomer Mee zijn er mogelijkheden voor een financiële bijdrage.
(Zie voor meer informatie: www.rotterdam.nl/apps/